Bwin.Party - onnenpotku rapakon takaa

maanantai 25. huhtikuuta 2011

© Klaus Alexander / pixelio.de
Yhdysvaltain Department of Justice (DoJ) nosti 15. huhtikuuta läjän syytteitä suurimpia onlinepokeritarjoajia Pokerstarsia, Full Tiltiä sekä Absolute Pokeria vastaan. Palvelujen omistajia uhkaa pahimmassa tapauksessa 30 vuoden linnatuomio muunmuassa rahanpesusta, petoksesta ja laittomasta uhkapelin tarjoamisesta. 


Syytteiden seurauksena kaikki palvelut lopettivat onlinepokerin tarjoamisen Yhdysvaltalaisille pelaajille.

Minulla on salkussani noiden kolmen palvelun kilpailijaa Bwin.Partyä. Miten muutos vaikuttaa Bwin.Partyn tilanteeseen?

Miten tähän tilanteeseen on tultu?

Party Poker oli 2000-luvun alkupuolella maailman suurin onlinepokerin tarjoaja. Suurin osa ja rahakkaimmat pelaajat olivat järjestäen Yhdysvalloista. Online-pokerin tarjoaminen oli erittäin tuottoisa business, eikä Partyn kasvulla näyttänyt olevan rajaa.

Yhdysvallat kielsi online-pokerin tarjoamisen 2006. Kielto haluttiin toteuttaa estämällä rahansiirto pokeripalveluihin, sillä isoja pankkeja on helpompi paimentaa kuin ulkomaisia onlinepalveluja. Käytännössä kielto jäi tehottomaksi. Party Poker ja yleensäottaen kaikki pörssiin listatut firmat vetäytyivät Yhdysvaltojen pokerimarkkinalta. Muut jatkoivat palvelun tarjoamista. 

Ostin Partya 2006 sen jälkeen, kun onlinepokerin tarjoaminen Yhdysvaltoihin kiellettiin. Oletin, että palveluja tarjoavat yritykset joutuvat pian vaikeuksiin, että uhkapelin laillistaminen Euroopassa etenee ja että markkina oli ylireagoinut. 

Sijoitus on tähän mennessä ollut täysi floppi. Olen useaan otteeseen melkein myynyt osakkeet pois, mutta aina lopulta päätynyt pitämään jonkin lupaavan kehityksen takia. Välillä Jenkkien pokerimarkkinan avaaminen uudelleen on näyttänyt olevan lähellä. Välillä Euroopan uhkapelimarkkinan avaaminen on edennyt.

Partyn kilpailutilanne online-pokerissa on rapautunut vuosi vuodelta. Suurin osa maailman pokerinpelaajista on Yhdysvalloissa ja siksi palvelut, jotka ovat jatkaneet jenkkien vastaanottamista, ovat kasvaneet muiden kustannuksella. 

Pokeripalvelussa pelaajamäärä on ratkaiseva kilpailuetu ja siksi Party ei ole ollut samalla viivalla muiden kanssa. Party on keskittynyt kasinopelien ja vedonlyönnin kehittämiseen ja investoinut pokeriin vähemmän, mikä on minun mielestäni ollut järkevä ratkaisu tuon Jenkkimarkkinan ongelman takia.

Euroopassa uhkapelin laillistaminen on edennyt  hitaasti. Tällä hetkellä onlineuhkapeli on laillista Englannissa, Ranskassa ja Italiassa. Pelien tarjoajan täytyy hankkia lisenssi ja maksaa noin 20% liikevaihdostaan veroa. Useat Eurooppalaiset valtiot harkitsevat laillistamista budjettivajausten takia.

Yhdysvaltoihin onlinepokeria tarjoavat yritykset ovat saaneet lisenssejä euroopassa, mikä oli minulle yllätys. Oletin, että jenkkien epäselvä tilanne olisi estänyt lisenssien myöntämisen.

Party Poker ja Itävaltalainen BetandWin yhdistyivät tämän vuoden alussa Bwin.Partyksi. Betandwin tuo mukanaan ongame-pokeripalvelun, joka on maailman viidenneksi suurin. Pokeripalvelut on tarkoitus yhdistää, mikä kasvattaa koko palvelun pelaajamäärää.

Miten tilanne on muuttunut?

Pokerstars ja Full Tilt ovat sulkeneet suuren määrän pelaajia palvelujensa ulkopuolelle ja jonkin verran pelaajia on siirtynyt kilpailijoille. Muutokset DoJ:n syytteiden jälkeen:

- PokerStars: -24%
- Full Tilt: -48%
- PartyPoker: +10%
- iPoker: +5%
- Ongame: -1%

Bwin.Party on kuitenkin vielä siltikin kolmantena ja reilusti jäljessä. Viimeisten seitsemän päivän keskimääräiset pelaajamäärät:

- PokerStars: 21600
- Full Tilt: 10600
- PartyPoker: 3900
- iPoker: 3700
- Ongame: 2500

Vaikka Partyn ja Ongamen käyttäjät on tarkoitus yhdistää yhteen palveluun lähitulevaisuudessa, niin silti käyttäjämäärä jää kolmanneksi. Pokeripalvelun kyky huokutella uusia pelaajia on suoraan riippuvainen pelaajamääristä. Suuremmat pelaajamäärät kasvattavat pelien tarjontaa ja mahdollistavat huokuttelevampien palkintojen tarjoamisen.

Full Tilt on ollut jenkkikeskeisempi kuin Pokerstars ja kärsii muutoksesta selvästi enemmän. Partyllä saattaa olla mahdollisuus kiriä pelaajamäärissä rinnalle, mutta mitään pomminvarmaa kasvutilaisuutta ei ole tarjolla.

Miten pokerinpelaajien käyttäjämäärän kasvu vaikuttaa Bwin.Partyn arvostukseen?

Bwin. Party on tällä hetkellä halvahko:

- EV/EBIT = 11
- FCF/EV = 9%
- Markkinan kasvuodotus: -1,9%/v (WACC = 8,25%)

Negatiivinen kasvuodotus johtunee pokeripalvelun hitaasta kuihtumisesta ja siitä että Saksassa valmisteilla oleva laki uhkapelin laillistamisesta on Bwin.Partylle epäedullinen. Saksaan suunniteltu vero on reilusti suurempi kuin Ranskassa ja Italiassa ja haukkaisi odotettua suuremman osan Bwin.Partyn tuotosta.

Pokerin osuus on noin 28% yrityksen liikevaihdosta ja 18% liikevoitosta. Pieni pelaajamäärien kasvu ei siksi muuta yrityksen arvoa merkittävästi. Tilanteen täytyy muuttua radikaalisti ennen kuin pokeri kasvattaa Bwin.Partyn arvoa, eikä DoJ:n toimien vaikutus tähän mennessä riitä siihen.

Mahdollisia arvoa nostavia tapahtumia:

- Pelaajien joukkopako Pokerstarsista tai Full Tiltistä

-Yhdysvaltain onlinepokerimarkkinan avaaminen uudelleen

- Saksan uhkapeliveron lasku eurooppalaiselle tasolla

- Uhkapelin laillistamisen eteneminen EU:ssa

Sekä pelaajien joukkopaon mahdollisuus että Saksan vero selkenevät hyvin todennäköisesti kesään mennessä.

Johtopäätös

Päätin pitää osakkeita ainakin vielä jonkin aikaa. 

DoJ:n toimien vaikutusten laajuus ei ole vielä selvinnyt, eivätkä jenkkiläiset pelaajat ole vielä käsittääkseni saaneet rahojaan ulos palveluista. Odotan kesään asti ennen kuin päätän, mitä teen osakkeille.


5 kommenttia:

sunnuntaisijoittaja kirjoitti...

Noista isoimmat PS ja FTP tekivät DOJ:n kanssa jonkinlaisen alustavan diilin Yhdysvaltalaisten pelaajien rahojen kotiuttamiseksi, samalla domainit palautettiin ainakin toistaiseksi. Muutoin rahaliikenne saittien ja eurooppalaisten pelaajien välillä on toiminut moitteetta. Isoimmat kasvuluvuthan on tapauksen jälkeen nähty pienemmillä, edelleen amerikkalaisia pelaajia vastaanottavilla saiteilla. Nähtäväksi jää tuleeko näiltä kahdelta isolta suurempaa ryntäystä europelaajien muodossa, nythän varsinkin PS on pystynyt säilyttämään asemansa erinomaisesti.

Tuo Saksan verotilanne on Partylle aika merkittävä päätös. Lähes neljännes liikevaihdosta taitaa tulla Saksan markkinoilta ja tuo ehdotettu 16.7% tax-rate söisi kannattavuuden aika pahasti. Muutoinkin tuo ehdotus, että verotus laskettaisiin liikevaihdosta, eikä voitosta, on aika ikävä vedonlyöntiyhtiöille.

USA:n pelimarkkinoiden avautuminen on lähivuosina melko epätodennäköistä. Republikaanit ovat edustajainhuoneessa enemmistössä ja hallitsevat pääosin myös osavaltiotasolla. Lisäksi jo tehdyissa laillistamisehdotuksissa on paikallisilla uusilla toimijoilla ollut suuri etu verrattuna ulkomaisiin toimijoihin. Muutoinkin taitaa olla niin, että tilanne on kääntynyt pahasti osavaltiovaltaiseksi. Partyn syytevapautukset ja sopimukset DOJ kanssa 2009 ovat tässä tietysti pieni plussa, mutta vaikea sanoa niiden kokonaisvaikutuksesta JOS tilanne alkaisi vapautumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Lopetin lukemisen tässä vaiheessa: "Muutoin rahaliikenne saittien ja eurooppalaisten pelaajien välillä on toiminut moitteetta."

Absolute Poker otti käyttöön $250/viikko maksimin kotiutuksiin kassavirtaongelmien vuoksi. Itselläni on Full Tiltillä $4200, ja $50 kotiutus on ollut matkalla yli viikon...

sunnuntaisijoittaja kirjoitti...

Totta puhuakseni UB/AB ei käynyt edes mielessäni tuota kirjoittaessa. Niitä en muutenkaan rankkaisi kovinkaan ylös luotettavuudessa, ja ovathan ne aivan eri luokkaa kokonsakin suhteen kun vertaa näihin kahteen muuhun. Olisi pitänyt tarkentaa.

Kuitenkin omien kokemusten sekä muiden pelaajien kommenttien mukaan foorumeilla varsinkin PS sekä myös FTP ovat toimineet lähes normaalisti, jos ei ota huomioon aivan parin ensimmäisen päivän viiveitä ja katkoksia cashierin käytössä. Luonollisesti mukaan kuitenkin mahtuu tilanteita jossa joillekkin asiakkaille tulee viivästyksiä, mutta näitä tapahtuu ja on tapahtunut aikaisemminkin. Vähintäänkin ymmärrettävää, että varsinkin nyt liikenteessä saattaa olla pieniä poikkeuksia. Myönnetään, että tuo aikaisempi kommentti täysin moitteetta toimimisesta oli turhan optimistinen.

Uskon ja toivon, että saat kyllä rahasi.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Olisi yllättävää jos Pokerstars pilaisi busineksensa ryssimällä rahojen palautuksen.

PS ilmoitti aloittaneensa rahojen palautuksen. Kuinka moni jenkkipelaaja on jo saanut rahansa takaisin ja millä aikataululla rahat palautetaan on epäselvää.

Full Tilt menetti lähes puolet pelaajista ja siksi jenkkimarkkinan sulkeutuminen iski paljon kipeämmin. FT ei ole pärjännyt euroopan laillistetuilla markkinoilla ja jatkossa presenssiin jenkkien ulkopuolella pitää panostaa ihan eri tavalla. Minusta Partylla + OnGamella on mahdollisuus ohittaa FT, jos firma hoitaa nykyiset ongelmat huonosti.

Edelleen jenkkejä vastaanottavat palvelut kasvavat tällä hetkellä räjähdysmäisesti, mutta tuskin vaikuttavat Partyn businekseen millään tavalla ainakaan vuoteen. Sitejen fokus lienee jenkkikilpailun voittamisessa ja palvelun skaalauksessa suuremmille pelaajamäärilleä. Vasta kun jenkkien asetelmat ovat selvät kaistaa rupeaa löytymään muuhun maailmaan. Lisäksi jenkkien valtiolta voi hyvinkin olla tulossa yllätys myös noille firmoille.

Veron laskeminen liikevaihdosta on tosiaan huono periaate. Keskustelu laista ei ole vielä päättynyt Saksassa, saa nähdä jääkö laki tosiaan tuohon muotoon.

Sunnuntaisijoittaja: millä perusteella uudet jenkkien laillistamisehdotukset suosivat paikallisia pelaajia?

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Erittäin lupaava uutinen bwin.partylle:

http://finance.yahoo.com/q?s=BPTY.L

En ole ehtinyt vielä kaivella ( olen lomalla ), mutta jos FT on tosiaan blokattu niin Partyn tilanne parani kertaheitolla huomattavasti.

Lähetä kommentti